Hvor mange skridt skal du gå?

Du skal ikke nødvendigvis gå 10.000 skridt om dagen.

Læs mere om, hvor mange skridt, du bør gå, og hvorfor gåture er sunde.

Sved

Skal du tage 10.000 skridt om dagen?

Hvert skridt tæller og de personer, der bevæger sig mindst, får mest ud af at øge antallet af skridt med blot få tusinde om dagen. Man får altså relativt større sundhedsgevinster ud af at øge antallet af skridt fra 2000 til 4000 om dagen end ved at hæve antallet fra 8000 til 10.000 eller mere. Selvom der er mange sundhedsfordele at opnå ved at gå 10.000 skridt om dagen, har nyere forskning vist, at man opnår sundhedsfremmende effekter og reducerer risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom allerede ved at gå 2300 skridt om dagen. For hver ekstra 1000 skridt man går herefter falder risikoen endnu mere, indtil man når 10.000 skridt, hvor effekten flader ud. Den officielle anbefaling er, at du bevæger dig mindst 30 minutter om dagen, hvor du bliver let forpustet. Men alle aktive minutter gør en forskel.

Bliv bedre til at gå mere

En lille gåtur er bedre end ingenting

En lille gåtur er bedre end ingenting, men det kan for mange virke uoverskueligt at få mere bevægelse ind i hverdagen. Især hvis du har fysiske udfordringer og en travl hverdag. Det er derfor en god ide, at du starter stille og roligt op. Det er altså bedre at have et mål om at bevæge dig 5 minutter mere end i går, end at lave et mål en travetur på en time, hvis det betyder at du ikke kommer afsted.

Idéer til at snyde flere skridt ind i din hverdag

 • Skal du mødes med en du ven til en kaffe? Forslå at I tager kaffen med på en gåtur sammen. Mange oplever at tale bedre sammen, når de går en tur.
 • Har du onlinemøder på arbejdet, der ikke kræver, at du skal vise noget på en skærm? Så tag mødet med på en gåtur
 • Gå ned og hent din pakke i en pakkeshop
 • Tag en beslutning om, at du altid vil tage trappen frem for elevatoren eller at tage snakken i telefonen gående.
 • Skridtudfordring: Konkurrér med dig selv eller andre om at nå et bestemt antal skridt hver dag. Det kan give motivation og gøre det til en leg at bevæge sig mere.
 • Parkering langt væk: Hvis du kører til arbejde eller indkøb, så parker bilen langt væk fra indgangen. Det vil tvinge dig til at tage flere skridt, både på vej ind og ud.

Gå en tur alene eller med andre

Det er meget forskelligt, hvordan man foretrækker at gå ture. Nogle foretrækker at gå en tur alene for at få ro til hovedet og koble af, mens andre vil gerne have selskab og gå sammen med andre. Uanset hvad du foretrækker, er det sundt for krop og sind at komme ud og gå ture.  Hvis du har svært ved at komme i gang med at gå, kan du finde en lokal gå-gruppe. Det er en god måde at komme godt i gang, få inspiration til en ny rute og møde andre mennesker, der ligesom dig også vil gå flere ture.

Og hvad er fordelene generelt ved at gå ture hver dag?

Alle skridt og aktive minutter tæller i vejen mod et sundt og aktivt liv. Og det er uanset om du går langt, eller kort, hurtigt eller langsomt, i skoven eller i lokalområdet, om du går alene eller sammen med andre. Daglige gåture har en lang række fordele for sundheden, som både er positive effekter fysisk, mentalt og socialt. Det vigtigste er bare, at du kommer ud og bevæger dig lidt mere hver dag.

20 minutters gang dagligt, hvor du bliver let forpustet, kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom med ca. 20 procent. En af de helt store fordele ved gåture er, at det ikke kræver et medlemskab i et træningscenter, og du behøver ikke investere i dyrt træningsudstyr. Og med gåture kan du gå dig til en bedre kondition uden i lige så høj grad at belaste knæ og hofter, som man gør det, når man fx løber.

Hvad sker der i kroppen når du går?

 • Alle skridt tæller – men jo flere, jo bedre. Alle aktive minutter som bruges til mere bevægelse om dagen gør en forskel for din sundhed.
 • Hvis du går 20 minutter hver dag, hvor du bliver let forpustet, så reducerer du risikoen for hjertekarsygdom med ca. 20%.
 • Regelmæssige gåture styrker b.la. hjertesundheden og forebygger blodpropper ved at sænke blodtryk og kolesterol.
 • Uden fysisk aktivitet øges risikoen for over 35 sygdomme, bl.a. hjerte-kar-sygdomme
 • Gåture styrker hukommelse og koncentration og forbedrer søvnen, forebygger depression og styrker din mentale trivsel.
 • Den officielle anbefaling er, at du bevæger dig mindst 30 minutter om dagen, hvor du bliver let forpustet. Men også færre aktive minutter gør en forskel. Hvis du ikke kan gå 30 minutter i streg, kan du dele din gåtur op i fx. 3x 10 minutters varighed.

Find en at gå tur med

Det er både hyggeligt og sjovt at dele en gåtur med et andet menneske. Og så er det også en god motivationsfaktor til at komme ud og gå ture hver uge.  I GÅ MED kan du finde andre mennesker at gå en tur med. Der findes mange forskellige gå-grupper i hele landet. Det er gratis at deltage, og det kræver ikke medlemskab af Hjerteforeningen. Gåturen arrangeres af lokale gå-værter, der er uddannet til at arrangere ture, som alle kan være med på.

Om GÅ MED

GÅ MED er en forebyggelsesindsats i Hjerteforeningen, som vil få flere danskere til at gå sammen i gå-fællesskaber, som bliver drevet af frivillige gå-værter. Hjerteforeningen har igangsat GÅ MED, så flest mulige bevæger sig mere - både mennesker med en hjerte-kar-sygdom og de mange, som vil kunne undgå sygdom. GÅ MED er en del af Hjerteforeningens og TrygFondens strategiske partnerskab KOM MED.

Følg GÅ MED på Facebook

Har du lyst til endnu mere GÅ MED, så find os på Facebook.

Følg siden og få flere tips til flere gåture hele året, deltag i sjove konkurrencer og vær med til at inspirere andre til et liv med endnu mere gang i.