Derfor er det sundt at gå

At gå ture hver dag er sundt for både din puls og dit mentale helbred.

Læs hvorfor nedenfor, og hvordan du kan komme i bedre form ved at gå.

Lunger

Gåture er gode for dit hjerte

Den officielle anbefaling er, at du bevæger dig mindst 30 minutter om dagen, hvor du bliver let forpustet. Når pulsen stiger, styrker det vores hjerte. Og et trænet hjerte, er et sundt hjerte. Din gåtur kan have forskellig intensitet, som er afhængig af om du går en rolig tur med en veninde uden at blive forpustet, eller en gåtur i højt tempo, op og ned ad bakker, hvor pulsen er høj.

Effekten af gåturen afhænger af, hvordan din puls har været under turen. Når du har fået en god rutine med at gå flere gange om ugen, kan du udfordre dig selv og få pulsen op på din gåtur. Det er vigtigste er, at du kommer ud og bevæger dig hver dag.

Sådan forbedrer du din kondition med gåture

I gang med intervaller

Vil du i bedre form, så prøv at dele din gåtur op i intervaller. Det er altid sundt at gå, men forskning har vist, at du kan gøre dine gåture endnu mere effektive, hvis du varierer dit tempo undervejs. Det er ganske enkelt: Du veksler mellem at gå almindeligt i fx 3 minutter og gå hurtigt i 3 minutter, så du bliver tydeligt forpustet. Begynd fx med 1-2 gange om ugen à 20 minutter. Øg derefter gradvist antal intervaller og/eller varighed.

Puls og gåture

Hvad er pulsen?

Din puls er et udtryk for, hvor mange gange dit hjerte slår i minuttet. Så hvis dit hjerte slår 70 gange i minuttet, så er din puls 70. Når dit hjerte slår, pumper det blod, der indeholder ilt og næringsstoffer, rundt i kroppen. De skal sikre, at alle dine kropsceller får det, de har behov for.

Din puls kan variere i styrke, hastighed og rytme. Når dit hjerte pumper blod ud i kroppen, kan din puls mærkes som en rytme eller banken de steder på kroppen, hvor dine arterier ligger tæt på huden. Hvor tydelig din puls mærkes, afhænger af den mængde blod, der pumpes ud i din krop ved hvert hjerteslag. Jo mere blod der pumpes ud, desto kraftigere kan din puls føles.

Pulsens hastighed varierer konstant, alt efter din krops behov for ilt. Når du er i bevægelse, stiger dine musklers iltbehov, og det får dit hjerte til at slå hurtigere. Derfor er din puls som udgangspunkt højere, når du er aktiv, end når du er i hvile. Pulsens rytme er hjerterytmen, som kan variere fra person til person.

Hvorfor er det sundt at få pulsen op med træning?

Hjertet er en muskel, der ligesom alle andre muskler i kroppen har brug for træning for at fungere bedst muligt. Træning styrker hjertet og får det til at arbejde mere effektivt, så det bliver bedre til at pumpe blod rundt i kroppen. Når pulsen stiger, er det et tegn på, at musklerne har brug for øget tilførsel af ilt og næringsstoffer. Hjertet begynder derfor at slå hurtigere for at pumpe blodet hurtigere rundt i kroppen, så ilt og næringsstoffer kan blive transporteret via blodet ud til muskler og organer.

Vil du have pulsen op og styrke dit hjerte?

Du kan sagtens få pulsen op og styrke dit hjerte på en gåtur. Det er især effektivt at gå intervalgang, hvis du ønsker at forbedre din kondition. Gå skiftevis hurtigt og langsom i intervaller af fx 3 minutter. Når du går hurtigt, skal du gå så stærkt, at du bliver forpustet og ikke kan snakke. Når du går langsomt, falder pulsen igen, og du får en aktiv pause inden du skal gå hurtigt igen.

Læs mere om puls og hjertet: find artiklen her

Fordele ved at gå hver dag

Der er mange forskellige fordele ved at gå ture, som både er gode for den fysiske og mentale sundhed. Du får sundhedsgevinsterne uanset om du går langt eller kort, hurtigt eller langsomt. Det vigtigste er, at du bevæger dig hver dag.

Regelmæssige gåture mindsker risikoen for åreforkalkning samt forhøjet kolesterol og forebygger dermed blodpropper.

Samtidig forebygger fysisk aktivitet mindst 35 andre sygdomme,  bl.a. hjerte-kar-sygdomme. Når du bruger gang som træning, kan du gå dig til en bedre kondition uden i lige så høj grad at belaste knæ og hofter, som under en løbetur.

Så meget forbrænder du når du går: Når du går, forbrænder kroppen kalorier. Hvor mange, afhænger dog af bl.a. hastigheden, hvor langt du går, om der er stigninger, fx bakket terræn, og hvor meget du vejer.

Sådan kan du optimere dine gåture

Det kan være en god ide at variere dine gåture, så at du får det bedste ud af den tid du bruger. Hold motivationen oppe med nye ruter og aktiviteter undervejs. Det er også sundt for hjernen og kroppen at blive udfordret med noget nyt.

  • Find en rute med en trappe og gå op og ned så mange gange du orker. Trappetræning er god træning, får din puls op og giver dig bedre kondition.
  • Gåture i et kuperet område eller planlæg ruten omkring en bakke.
  • Lav interval gang, hvor du skifter tempo undervejs på turen.
  • Byvandring – er der en byvandring i dit lokalområde? Det kan være sjovt at opdage ens lokalområde på nye måder.  Du kan også prøve at lave din egen, hvis der ikke allerede findes en.

Ømme fødder?

Når du begynder at gå, kan du opleve at få ømme fødder i starten, fordi du bruger nogle andre muskler end normalt. Men hvis du bliver ved med at få ømme fødder, kan du med fordel starte med at tage et kig på dit fodtøj. Hvilke sko har du på? Er de gamle og trænger til at blive fornyet? Eller giver de dig ikke den støtte dine fødder og ankler har brug for? Mange friluftsbutikker tilbyder at scanne dine fødder, så de kan hjælpe med at finde den rigtige sko. Mange har også glæde af at få indlæg i deres sko. Tal med en specialist, så du får et indlæg, der passer til din fod.

Følg GÅ MED på Facebook

Har du lyst til endnu mere GÅ MED, så find os på Facebook.

Følg siden og få flere tips til flere gåture hele året, deltag i sjove konkurrencer og vær med til at inspirere andre til et liv med endnu mere gang i.