Find en gåtur i nærheden af dig

Vil du med på en gåtur? Bliv en del af GÅ MED, og gå hyggelige ture i dit lokalområde. Vi har regelmæssige gåture i hele Danmark.

Tur

Find gåture i hele landet

I Hjerteforeningens og TrygFondens indsats GÅ MED er der lokale gå-grupper i hele landet. Det er gratis at deltage i en gå-gruppe, og du går med en uddannet gå-vært, der sørger for at planlægge en gåtur. Du skal altså bare møde op. Som deltager i en gå-gruppe bliver du en del af et aktivt og hyggeligt fællesskab.

Vi har gjort det nemt for dig at finde en gåtur i dit lokalområde! Du kan vælge, hvor du vil gå, hvor lang turen skal være og i hvilket tempo. Når du har valgt, kan du se, hvilke gå-værter der er klar til at tage dig med på en gåtur i dit lokalområde.

Mangler der en gåtur i dit lokalområde?

Så start din egen gå-gruppe og gør en positiv forskel for andre. Som frivillig gå-vært får du glæden ved at hjælpe andre, samtidig med at du får motion og styrke sociale relationer.  Som gå-vært planlægger du ture i dit lokalområde for andre mennesker. Du bestemmer selv hvor ofte du vil gå og hvor lang dine ture skal være.

Som gå-vært får du ikke kun glæden ved at hjælpe andre, men også de sundhedsmæssige fordele ved regelmæssig motion og styrkede sociale relationer, fastslår motionsekspert Bente Klarlund:

- Når vi engagerer os frivilligt, gør vi ikke kun noget godt for andre, men vi får også selv meget igen. At være en del af et fællesskab og bidrage aktivt er sundt for både krop og vores mentale velbefindende," siger Bente Klarlund, som er professor og overlæge ved TrygFondens Center for Aktiv Sundhed.

- Når vi engagerer os frivilligt, gør vi ikke kun noget godt for andre, men vi får også selv meget igen. At være en del af et fællesskab og bidrage aktivt er sundt for både krop og vores mentale v (3)

Alt fra byliv til skov

Gåture er en god måde at opleve nye steder og områder på. Når du skal vælge en rute til din gåtur, så tænk over, om du vil gå kort eller langt, om du vil have natur eller by, og finde en rute der matcher dine ønsker og fysiske form.

Gå på opdagelse i dit lokalområde

En gåtur behøver ikke være en lang og kompliceret rute. Hvornår har du sidst været på opdagelse i dit lokalområde? At gå på opdagelse i ens lokalområde, kan være ligesom at læse en bog om ens eget nabolag. Hvilke huse har du ikke set før? Kan du gå en anden vej til supermarkedet, end du plejer? Er der gamle historier om den by, du bor i? Lå der en fx en gammel købmand, der hvor du nu går på biblioteket osv. Er der et museum i byen, du aldrig har fået besøgt? Eller en park i den anden ende af byen? Kig på et kort over din byog se, hvilke steder i din by, du ikke har været endnu og prøv at gå en tur derhen.

Tip:

I mange byer i hele landet er der hjertestier. Det er stier som engagerede frivillige i Hjerteforeningen har lavet.

Du kan læse mere om og finde din nærmeste hjertesti her

Fra by til natur

Trænger du til en pause fra byens pulserende liv, er naturen fuld af smukke og spændende gå-ruter. Du behøver ikke være vandre- eller friluftentusiast for at gå en tur i naturen. Naturen er for alle, og der findes gå-ruter for alle uanset fysisk form. Tag toget eller bilen ud til det nærmeste naturområde og gå på opdagelse. Når du går i naturen, kan du lade tankerne flyde til lyden af fuglekvidder, bladene i vinden eller de mange forskellige farvenuancer. Måske kan du finde en blomst, du ikke har set før? Eller lytte til en fugl du ikke har hørt før? Åben dine sanser og kig på naturen mange farver og former som var det et maleri.

Tip:

I GÅ MED er der lokale gå-grupper i hele landet. Når du går med en gå-gruppe, går du med en lokal gå-vært, der kender området. Det er derfor en god måde at få inspiration til nye gåture i dit lokalområde.

Find gå-gruppe her

Kort men godt

Gåture er sunde, uanset hvor langt du går. Det handler ikke om at gå hurtigt, men om at gå med hjertet, uanset om det er på en kort sti i parken eller langs vandkanten. Alle aktive minutter tæller nemlig. Det vigtigste er, at du kommer ud og bevæger dig hver dag. Hvis du ikke kan gå langt og foretrækker et stabilt underlag, kan du starte med at få flere skridt ind i dine daglige gøremål. Kan du fx gå ned til din lokale pakkeshop? Gå ned og handle? Gå med en ven eller veninde på jeres vej? Gå i haven eller gå rundt om blokken?

GÅ MED er en forebyggelsesindsats i Hjerteforeningen, som vil få flere danskere til at gå sammen i gå-fællesskaber, som bliver drevet af frivillige gå-værter. Hjerteforeningen har igangsat GÅ MED, så flest mulige bevæger sig mere - både mennesker med en hjertesygdom og de mange, som vil kunne undgå sygdom. GÅ MED er en del af Hjerteforeningens og TrygFondens strategiske partnerskab KOM MED.

Det er både hyggeligt og sjovt at dele en gåtur med et andet menneske. Og så er det også en god motivationsfaktor til at komme ud og gå ture hver uge.  Måske kan du lokke en ven eller et familiemedlem med ud at gå en tur, og fx aftale en fast dag om ugen I mødes? Hvis ikke du kender andre, der vil ud at gå, kan du også blive en del af en lokal gå-gruppe. I GÅ MED kan du nemlig finde andre mennesker at gå en tur med.

Derfor er det sundt at gå

Gåture er en sund og en let måde at være aktiv på. Gåture kræver ikke et medlemskab og særligt udstyr. Og så har regelmæssige gåture en lang række positive effekter både fysisk, mentalt og socialt. Bare 20 minutters daglig gang, hvor du bliver let forpustet, kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom med ca. 20 procent. Men alle aktive minutter tæller – da vigtigste er, at du kommer ud og bevæger dig lidt mere hver dag. Gåture forbedrer også dit humør og din mentale sundhed. Der findes ikke nogen gode grunde til ikke at tage skoene på og gå en tur i Danmark. Danmark byder nemlig på mange forskellige former for gåture.